<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Steven Johnson: Kaikki huono on hyväksi. Miten nykyinen populaarikulttuuri tekeekin meistä älykkäämpiä? (suom. Kimmo Pietiläinen) Terra Cognita 2006.

 

Jos olet joutunut perustelemaan Aku Ankan lukemista sen käyttönä humanististen opintojesi taustamateriaalina, saat uusia mainioita perusteluja populaarikulttuurin suurkuluttamiseen Steven Johnsonin kirjasta Kaikki huono on hyväksi. 

 

Nykyisten elokuvien ja tv-sarjojen monikerroksisuus vaatikin katsojaltaan nopeaälyisyyttä ja kaleidoskooppisten sirpaleiden koontia kokonaisuudeksi. Aistit ja ajattelu on oltava terästettyjä, kun kymmenet tarinat limittyvät toisiinsa ja vasta niiden hallinta voi antaa täyden tyydytyksen katsojalle. Teho-osastoa tai Lostia katsoessamme teemmekin jatkuvasti visuaalista ja narratiivista sanaristikkoa, jonka ratkeamista toivomme viimeisten tuotantokauden viimeisessä jaksossa. Kun sen aika joskus koittaa.

 

Setä eli Steven Johnson opettaa veljenpojalleen SimCity2000 -peliä - hieman alentuvasti. Tunnin pelisession jälkeen setä keskittyy yritykseen elvyttää heikkoon tilaan ajautunut teollisuusalue. Veljenpoika toteaa - jo pelin hengen sisäistäneenä: "Minusta teollisuuden verotusta on kevennettävä." Hän sanoo sen yhtä luontevasti ja yhtä itsevarmasti kuin olisi sanonut: "Minusta pahis on ammuttava."