<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Soila pamautti kaasut. Perheen teineille iski tehtävä imurin varressa. Soila joutui riisikriisiin – koko kattilallinen haisi kakalta. Olohuoneessa jatkui kiista sohvapaikasta. Isä keitti kaffetta vitsejään kertoen, mutta kukaan ei taaskaan nauranut. Äiti ryntäsi saunaan nakuna.

 

Siinäpä on pari tuoreinta uutista talostamme. Talossa on meteliä ja epälukuinen joukko ihmisiä lappaa eestaas kuin Serranon perheessä. Vessaan on jono ja sehän naurattaa kaikkia - se hädänpidätystanssi. Koko ajan sattuu hassuja. Välillä syödään keittiön ison pöydän ääressä. Ja sit on tylsää. Tylsää. Haaveillaan karkista, pullakin kelpaisi. Viitsiskö joku leipoa sämpylöitä? Tää on niin kreisiä, että tästä saisi tv-ohjelman.

 

Paitsi että se on jo tehty. Maailmalta hankittu tv-ohjelmaformaatti Big Brother pyörii parhaillaan Suomessa kolmatta tuotantokauttaan. Menestystä riittää. Tusina nuoria aikuisia alistuu elämään arkeaan talossa, jonka tapahtumia taltioi 33 kameraa ja 50 mikrofonia. Isoa draamaahan tästä ei saa (vrt. edellä), vaikka tuotantoryhmä on kasannut taloon persoonien ääripäitä. Viime viikolla BB täydensi joukkoa pahoinpitelytuomitulla potkunyrkkeilijällä, joka on kuulunut eroottiseen tanssiryhmään. Talossa tällainen extreme-nainenkin muuttuu minuutissa tapetiksi. Särmiä ei näytetä, koska asukkaat nimeävät keskuudestaan joka viikko pari tyyppiä, joista haluavat eroon. Oma karmea itsensä ei siis kannata olla.

 

Jotkut heistä ovat kuitenkin aitoja. Satakuntalaiset eivät nimittäin osaa esittää. Raumalainen Piia on kielteisyyden tiivistymä, joka tuottaa säännöllisesti narisevaa valitusta. Eurajoella syntyneellä Sadulla on pidäkkeetön puheripuli. Hän jaarittelee elämästään puuduttavia tarinoita, joista ei muuta puutu kuin tarina. Eihän tuota jaksa kukaan kuunnella. No, joo joo paljastuin, vaikka olenkin vasta semikoukussa.

 

Oudointa BB-ilmiössä on median hanakkuus tarttua ohjelman tarjoamiin luvalla sanoen köyhiin aiheisiin. Sain muutama päivä sitten kännykkääni mobiiliuutisena tiedon, että BB-Einari vilautteli saunassa. Ohhoh. Iltasanomat iski vielä tykimmin. Nettilehden otsikko valisti: "BB-väki pakeni kiljuen - Einari pamautti kaasut". Tässä haisee muukin kuin viihdeuutinen. Jopa Helsingin Sanomien verkkosivuilla talon kaksi toimittajaa seuraa ilkeäsanaisessa blogissaan BB-kilpailijoita. Toimittajien ideointikyky on siis totaalisesti loppunut - ja viitseliäisyys. On huomattavasti helpompaa avata telkkari ja raportoida tosi-tv-kisaajien pieruja kuin etsiä juttuaiheita oikeasta elämästä.

 

****

Kolumni julkaistu 19.9.2007 Satakunnan Viikko -lehdessä.

Merkkejä noin 2 500 = hyvä kolumnimitta tehtävään 2.